-Ne placi bidejki nema da dojde krajot, smej se zatoa sto toa se slucilo.
****************************************************************

-Retko mislime na ona sto go imame a najcesto na ona sto ni nedostasuva.
********************************************************************

-Kolku poveke pravime precizni planovi, tolku poteska sudbina ne sledi.
****************************************************************

-Nemoj premnogu da se trudis bidejki najdobrite raboti se slucuvaat koga najmalku se nadevas na niv.
*******************************************************************

-Se sto se slucuva se slucuva so pricina.
******************************************************************

-Najgolemite slucuvanja doagjaat tivko bez nikakva buka i galama.
*********************************************************************

-Najteska lekcija e koi mostovi da gi koristime vo zivotot a koi da gi srusime.
****************************************************************

-Sekoj go gleda nasiot nadvoresen izgled a mnogu malku znaat koi sme navistina.
*****************************************************************

-Ako sakas da imas nesto sto nikogas si go nemal, moras da napravis nesto dobro sto se uste ne si go napravil.
******************************************************************

-Mozebi gospod saka vo tekot na zivotot da zapoznaes mnogu luge, za da mozes poveke da gi pocituvas koga ke gi zapoznaes onie vistinskite.
*****************************************************************

-Planiraj za utre no zivej za denes.
**********************************************************************

-Zivotot e crtez no bez guma za brisenje.
****************************************************************

-Koga ti e los denot, seti se deka sekogas moze da bide i poloso od toa. Zatoa nasmej se !

**********************************************************************************************************************
-Чивија чивија искарува..
- Со прдеж боја не се вапцува.
-Под волот теле не се бара.
-Заљудnо да имаш, кога не знаeш да си поминиш.
-На сто вреќи ќе i gi врзеш устите, ама на една жена не можеш.
  -Железото железо трие, а збороите умоt.
  -Едно e на срцето a друго на јазикот.
  -Вистината е како пипер в очи.
  -Жетвар без срп не бива.
*****************************************************************************************
-Господи, брани од женска беља.
  -Греши поп во книга, а не магаре на нива.
  -На студ инает не се чини.
  -Болна жена, болна и куќата.
- Пријателоt во нужда се познава, а не на свадба.
  -Ако имаш маша не ваќај го огноt со рака.
  -Кој си ja бие жената тој си бие снагата.
  -Лекот е за една пара, ама кој не го знаe алтан дава.
- Edno кројат глувците, друго мачороt.
- Работата го краси човекот, а мрзата го гнаси.
- Дај му на будалата стап i ~ekaj да ти ja скрши глаvaта.
**********************************************************************************************************************
-Водата и огнот се добри слуги, ама лоши господари.
  olk баница не јаде.
- Две жени пазар, три жени панаѓир.
  -Во поголем град, поголем глад
 -Вo секое село треба да имаш по еден пријател.
-Работата да се страши од тебе, не ти од неа.
  -Со еден дирек куќа не се крепи.
  -Кој си краде од соно, краде си од векоt.
  -Високото дрво и чавките го серат.
  -Види го прво дрвото, па после седни под него
  -Ако сме браќа, ќесињата не ни се сестри.
  -Бели пари за црни дни.
********************************************************************************************************************
 -Ако си мост секој ќе те гази.
- Ако не можеш да направиш како сакаш, направи како можеш.
  -Арна ли ти е жената, свадба не ти требе.
  -Ак'ло не се купува, ами се печали.
  -Ако не раниш мачки, ќе раниш глувци.
  -Арната дума стига далеко, а лошата u{te подалекu
  -Дури не мрдни кучката со опашката , не трчаат кучињата по неа.
  -Ај без пари, ај без ум, се едно ти е.
  -Ако бегаш од арно, паднеш на зло
  -Ако е кус денот, долга е годината.
  -Ако не раниш мачки, ќе раниш глувци.
  -Ако си овца секој ќе те стриже.
  -Арно е да имаш жена и умна и лична, арно ама господ по две добра на едно место te{ko дава.
****************************************************************************************** 
-Бесен газ, крвав нос..
- Две гнезда една квачка не може да квачи
-На свиња бисер не нижи.
  -Ни во куче вера, ни во лаком мера.
-Ќе му доjde умот, (ама) откако ќе си оjde кумот
*-*********************************************************************************************************************

 
Make a Free Website with Yola.